Tidskriftsarkiv 2015-

2017 Nr 1

framsidahemsida nr1FLOTTNING

Idén att göra ett temanummer om flottningen föddes redan 2015 då jag fick Värmländsk Kulturs ungdomsstipendium för mitt arbete med att dokumentera bildmaterial från flottningen. Det var därför med stor glädje jag tackade ja till att vara redaktör för temanumret. 

 Mitt intresse för flottning började under min tid som guide vid Dyvelstens flottningsmuseum. Sedan jag slutade där har mycket hänt och förutom att jag idag arbetar med bland annat sjötransporter och underhåll av gamla flottningsbåtar hos Pråm-kompaniet är jag även ute och håller föredrag om flottningen. Nyligen köpte jag dessutom en egen flottningsbåt som därmed kommit tillbaka till nedre Klarälven efter att ha varit borta i 27 år. Tack vare stipendier har jag kunnat göra egna intervjuer med gamla flottare samt digitaliserat arkivmaterial så att det ska bevaras för framtiden. 

I mitt arbete på Pråmkompaniet blir det tydligt vilket stort intresse som finns för framförallt båtarna som många minns från förr. Det är väldigt många som visar uppskattning över vårt arbete och tycker det är roligt att båtarna är i bruk och fortfarande ser ut som de gjorde förr. Flottningen som sådan är ett enormt ämnesfält och det finns mycket att berätta. Vi har här gjort nedslag i olika delar av historien, från hur transportbehovet uppstod till vilka spår som idag finns kvar av det som en gång var Sveriges största transportindustri.

Helena Lundgren Landin

 

Innehållsförteckning:
Skogen och vattnet BENGT STJERNLÖF
Lustnäs och  Lustens skilje NILS-ERIK ENGLUND
Sven var fartare på timmerdragen HELENA LUNDGREN LANDIN
Duc d’Albe HELENA LUNDGREN LANDIN
Lusten, Varparen, Prejaren & Kollektorn i hårt arbete HELENA LUNDGREN LANDIN
Lustenramsa OLLE ÖSTERLING
Spåren i kulturen LENA BONNEVIER
”Min flottare kallar jag Gustaf” SVEN-ERIK DAHLSTRÖM
I flottarnas fotspår HELENA LUNDGREN LANDIN
Lämningar i vattnen ELLINOR FORSELL
Värmlandsreceptet LENA SEWALL
Värmlandskrysset PER-ENAR HEDLUND

För att köpa detta nummer kontakta kansliet. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Telefon: 054-10 06 19

<< TILLBAKA

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091