Tidskriftsarkiv 2015-

2015 Nr 6

VK 6 2015 2JULLÄSNING

 

Nu rundar vi av året med ett välmatat jul- och vinternummer. ”Julläsning” heter alltså temat, men det betyder inte att alla artiklar handlar om den kommande helgen och hur den firats och firas. Här finns visserligen såväl julens bonader som julens mat, liksom en decemberdagbok från en svunnen tid, personliga julkort och en tonsättning gjord av musikläraren Lina Sandborgh (tidigare Norrstrandsskolan i Karlstad, numera Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm) till Viktor Rydbergs Tomten. Årets Frödingpristagare Erik Bergqvist medverkar med två vinterdikter.
Men ”julläsning” betyder också långläsning lämplig för lediga dagar: intressanta berättelser om människor förr och nu i vår provins. Vem har till exempel koll på att Katarina den stora av Ryssland hade ett barnbarnsbarn som bodde utanför Grums? Eller på alla framgångsrika kvinnor som verkade i Karlstad under 1800-talet, både före och efter branden?
Att 1960-talsmöbler är heta på begagnatmarknaden är väl allmänt bekant. Läs om männen (för här handlar det om män) som bidragit till att blickarna därvid riktas mot Säffle. Och först som sist: bekanta er med Kristinehamnskonstnären Kjell Sundberg, som hjälpt oss med årets julomslag och som – så mycket doldis han är – faktiskt lever på konsten. 

Jag önskar er trevlig läsning och så småningom God Jul!

OLLE ÖSTERLING, numrets redaktör

 

Innehållsförteckning:
Bilden som språk LENA BONNEVIER
Mer än julprydnader OLLE ÖSTERLING
Elvenäs julen 1881 PETER OLAUSSON
Åter till Värmland LENNART KARLSSON
Utan röst Med idéer och inflytande GUNVOR NYMAN
Signerat Seffle CLAES ÅKERBLOM
Två dikter ERIK BERGQVIST
Personligt ANITA STJERNLÖF-LUND
Mitt Lurö AINA SVENSSON
Tomten VIKTOR RYDBERG/LINA SANDBORGH
Värmlandsreceptet LENA SEWALL
Värmlandskrysset PER-ENAR HEDLUND

För att köpa detta nummer kontakta kansliet. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Telefon: 054-10 06 19

<< TILLBAKA

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091