Tidskriftsarkiv 2015-

2015 Nr 1

FÖRYNGRARNA

Värmländsk kultur fyller 35. Ingen ungdom längre, fast ännu vital!
I 35 år har alltså Föreningen Värmländsk Kultur – skapad som en paraplyorganisation för en rad andra kulturföreningar – genom sin tidskrift berättat om värmländsk kultur och kulturhistoria i vid mening. Ibland kanske med väl mycket tonvikt på historia, och med en ganska stor dos nostalgi.
Och visst har vi kulturintresserade värmlänningar mycket att falla tillbaka på: Fröding, Lagerlöf, Ferlin, Tunström, Rackenkonstnärerna, syskonen Sahlström, Zetterqvistarna, Zarah, Monica Z … Minnesgårdar att visa, statyer att putsa.


Men hur ser kulturlivet ut idag? I framtiden? Kan Värmland fortsatt identifiera sig som ett kulturlandskap? Var finns till exempel berättarna och skalderna? Och vilka yngre konstnärer, sångare eller musiker vågar chansa på att leva och försöka synas/höras såhär utanför de magnetiska storstäderna?
Det är utgångspunkten för detta nummer, där vi och ni helt enkelt möter ett gäng unga kulturarbetare – ingen äldre än tidskriften själv. Några av dem med definitiva planer att stanna i Värmland, andra i färd med att utvandra, men ändå på ett eller annat sätt med en fot kvar. Namn att lägga på minnet, följa – och i bästa fall återse i många kommande sammanhang och årgångar.

LENA BONNEVIER, numrets redaktör

Innehållsförteckning:
På liten fot i Berlin LENA BONNEVIER
Låta leken bli poesi GUNVOR NYMAN
Traditionsbäraren LENA BONNEVIER
Mål: designer LENA BONNEVIER
… bara här det funkar så LENA BONNEVIER
Ord på känslorna GUNVOR NYMAN
Att se (inte bara titta) BIRGITTA ROSÉN
Scenklar LENA BONNEVIER
Yngst i salongerna LENA BONNEVIER
Fast för filmen GUNVOR NYMAN
Kulturstatus kostar ULF NORDSTRÖM
Värmlandsreceptet LENA SEWALL
Värmlandskrysset PER-ENAR HEDLUND

För att köpa detta nummer kontakta kansliet. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.   Telefon: 054-10 06 19

<< TILLBAKA

logoE-post kansli: kansliet@varmlandsk-kultur.com   Telefon 054-10 06 19   Postadress: Verkstadsgatan 1, 652 19 Karlstad
Besöksadress: Verkstadsgatan 1, Karlstad   Bankgiro 5681-7091